fredag 30 januari 2015

Refraktometer...

Yess  idag fick jag ett paket på posten och hade helt  glömt att jag beställt en refraktometer, en digital sådan som mäter den faktiska sockerhalten-BRIX ( g/l ) i mina sylter och marmelader.

Refraktometer används för att mäta sockerinnehåll. Den mäter brytningsindex i en vätska och ger egentligen provets torrsubstans (TS) i 100 g vätska, Brix. Största delen av TS utgörs av kolhydrater, varför Brix kan användas som uppskattning av sockerinnehållet i produkten. Mätningen är temperaturberoende och bör göras på en rumstempererad produkt. Enklast är att ta lite ur grytan på en iskall sked för att få en snabb avkylning. Vissa refraktometrar är temperaturkompenserande, eller så levereras de med en tabell som visar hur mycket värdet ska korrigeras vid avvikande temperatur. För korrekt mätning måste provet vara homogent, en sylt eller marmelad med stora fruktbitar mixas därför innan mätning. Det finns huvudsakligen två olika typer av refraktometrar. Den enklaste är en handhållen, där provet läggs mellan glasplattor och läses av mot en skala i motljus. Vid högre sockerhalter, uppåt 60 procent, som är fallet i marmelad, kan en handhållen refraktometer vara svår att avläsa. En digital refraktometer är ett dyrare alternativ, men mäter exakt även vid högre Brix-värden. Provet läggs på en lins och avläses automatiskt. Var noga med att följa anvisningarna för hur tjockt lager som skall läggas på linsen. Oavsett vilken refraktometer som används måste den regelbundet kalibreras med en 50-procentig sockerlösning respektive med destillerat vatten.

Inga kommentarer: