Yess idag fick jag ett paket på posten och hade helt glömt att jag beställt en refraktometer, en digital sådan som mäter den faktiska sockerhalten-BRIX ( g/l ) i mina sylter och marmelader.
Refraktometer används för att mäta sockerinnehåll. Den mäter brytningsindex
i en vätska och ger egentligen provets torrsubstans (TS) i 100 g
vätska, Brix. Största delen av TS utgörs av kolhydrater, varför Brix kan användas
som uppskattning av sockerinnehållet i produkten. Mätningen är
temperaturberoende och bör göras på en rumstempererad produkt. Enklast
är att ta lite ur grytan på en iskall sked för att få en snabb avkylning.
Vissa refraktometrar är temperaturkompenserande, eller så levereras de
med en tabell som visar hur mycket värdet ska korrigeras vid avvikande
temperatur. För korrekt mätning måste provet vara homogent, en sylt eller
marmelad med stora fruktbitar mixas därför innan mätning.
Det finns huvudsakligen två olika typer av refraktometrar. Den enklaste
är en handhållen, där provet läggs mellan glasplattor och läses av mot en
skala i motljus. Vid högre sockerhalter, uppåt 60 procent, som är fallet
i marmelad, kan en handhållen refraktometer vara svår att avläsa. En
digital refraktometer är ett dyrare alternativ, men mäter exakt även vid högre Brix-värden. Provet läggs på en lins och avläses automatiskt. Var noga
med att följa anvisningarna för hur tjockt lager som skall läggas på linsen.
Oavsett vilken refraktometer som används måste den regelbundet kalibreras
med en 50-procentig sockerlösning respektive med destillerat vatten.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar