söndag 15 februari 2015

Päron saffran valnöt Marmelad -ett hantverk...


MarmeladKompaniets  Marmelad och Sylt  är alltid hantverks-mässigt tillverkad. 
Den kokas i satser på 3-4 kg i koppargryta enligt fransk syltningstradition.
Skälet till denna småskaliga tillverkning är:

.  frukt och bär tillsammans med socker måste koka upp snabbt för att pektinet ska frigöras. 
Koppar leder värme bättre än rostfritt. 
Skillnaden i koktid har betydelse för pektinets förmåga att skapa gelé.

.  stora satser gör att det tar längre tid att koka upp.
 En sats på 3-4 kilo är idealvikten på bär/frukt för att få bästa resultat.

.  koktiden  beror på hur lång tid uppkoket tar,
 dels på hur mycket vatten som måste kokas bort för att få rätt konsistens. 
En erfaren MARMELAD-SYLT KOCK använder sin kunskap och
en termometer för att avgöra när koket är klart.

.  om sylten kokas för länge blir den seg och sockret karamelliseras. 
En välkokad marmelad-sylt ska ha rätt konsistens och
 vara klar med smak och färg som gör råvaran rättvisa.

Inga kommentarer: