onsdag 12 februari 2014

Blodapelsinen MORO

hej,för tillfället är det lugnt i MarmeladKompaniet,jag har blivit diskbråcks opererad så det blir en liten paus nu framöver, men jag kommer igen ...jättesnaaaart :)
Sålänge ska vi njuta av de Sicilianska blodapelsinerna som för tillfället finns att tillgå ut i handeln.
Blodapelsinen har kort säsong ,och den finns att fås mellan januari till och med mars.
Jag har idag köpt Moro sorten ,men det finns även Tarocco och Sanguinello.
De Sicilianska blodapelsinerna utsätts för stora temperatur skillnader ,som kan variera mellan 14 grader dag-som natt.Denna temperatur växling gynnar bildandet av antocyanin som skall skydda apelsinen mot köld och de extrema temperatur skillnaderna samt även ge apelsinen den blodröda färg som är karaktäristisk för blodapelsinen.
Man kan stöta på falska blodapelsiner och då är det tex CaraCara,PinkNavel ochVainigliaSanguigno,där är det inte antocyanin som ger den röda färgen utan lykopen.
Antocyanin är ett naturligt färgämne (rött,blått,lila)och en antioxidant som även finns i blåbär,vinbär och druvor.
Lykopen är en karotenoid, ett naturligt färgämne (gult,orange)med antioxidantiska egenskaper.
Så nu är det bara ut och köpa blodapelsiner och n
juta av dem så länge de finns att få, fastän det nu sägs att det är den Sicilianska CostraNostra som äger alla odlingar på ön , så köper jag nog ändå,det är väl ändå oskyldiga människor som gör jobbet och får utkomst för det, så man måste väl se genom fingrarna.....?!
Skala och ät  den som den är ,pressa, gör smoothies,sallader både förrätts och dessertsallad,är du på hugget så gör en häääärlig het marmelad till rostat surdegsbröd eller annaars bara  till bröd och ost !! smarrigt !det är bara fantasin som sätter gränser.....
Kolla in detta recept....
http://metrobloggen.se//missoli/siciliansk_blodapelsin_marmelad//
Tips
Några tunt skivade apelsiner med sockerlag som kokats upp med en kanelstång och några stjärnanis eller bara vaniljstång,blir en supergod efterrätt tillsammans med lättvispad grädde eller glass.....

Inga kommentarer: