torsdag 5 februari 2015

Runebergsdagen idag 5.2


Det var Runebergs fru Fredrika som  skapade receptet till Runebergsrårtorna
av det som fanns i skafferiet , då Runeberg blev sugen på nått sött till kaffet.
Här kommer en variant av många recept:

150 g smör
1 dl socker
1 dl. farinsocker
2 ägg
1dl.mald mande
1,5 dl.vetemjöl
1,5 dl. ströbröd
1,5 tsk bakpulver
1 dl.grädde

Indränkning
0,5 dl mandellikör eller punch
0,5 dl vatten
2 msk farinsocker
Garnering
Hallonsylt
Sockerglasyr

 Blanda alla torra ingredienser, rör smör och socker pösigt,
 rör ner ett ägg i taget,tillsätt de torra ingredienserna,
grädda i 200 grader 20 minuter

 koka upp lagen , skeda över de gräddade tårtorna , låt svalna och garnera!
                       

 snabb egenkokt hallonsylt
                     
 250g hallon
 1 1/2 dl socker
 lite vaniljpulver
                   
 koka upp och låt puttra tills du får en fast sylt.


Inga kommentarer: