Lingonröda tuvor köra vi förbi...så långt en melodi som min far alltid sjöng, men ojj så mycket gott man kan göra med lingon !
Lingondricka
2 liter lingon
1 liter vatten
3 dl strösocke per liter vätska
1 liter vatten
3 dl strösocke per liter vätska
Tillagning
1. Koka lingon och vatten ca 5 min, skumma av några gånger under tiden.
2. Mosa bären lätt med en slev. Häll upp bärmassan i en silställning och låt självrinna ca 20 min.
3. Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca 5 min, skumma väl.
4. Häll upp på väl rengjorda och helst kokta flaskor. Förvara svalt.
2. Mosa bären lätt med en slev. Häll upp bärmassan i en silställning och låt självrinna ca 20 min.
3. Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca 5 min, skumma väl.
4. Häll upp på väl rengjorda och helst kokta flaskor. Förvara svalt.
Släng inte bort lingonen efter avkoket, blanda med några deciliter socker så får du en lingonsylt på köpet ! förvara den i kylen och använd den innom 1 månad , eller frys den .
LINGONGOTT
2dl mosade/krossade lingon/ lingonsylt
2dl vispad grädde
2dl naturellyoghurt 2dl havregryn
2dl socker (ca.1/2 dl. ifall man använder sylt)
lite vaniljsocker
Blanda ihop och låt stå kallt en stund före man serverar.
Bra som mellanmål och efterrätt som ungdomarna själv kan fixa till !
Lingonpaj till kafferepetLINGONPAJ MED KANEL
2 dl vetemjöl
1 dl havreflingor
½ dl socker
1 tsk bakpulver
100 smält smör
1 ägg
1 dl havreflingor
½ dl socker
1 tsk bakpulver
100 smält smör
1 ägg
Fyllning:
200 g lingon (4 dl)
1 msk socker
ca ½ tsk kanel
1 burk cremé fraiche
½ dl mjölk
1 ägg
¾ socker
200 g lingon (4 dl)
1 msk socker
ca ½ tsk kanel
1 burk cremé fraiche
½ dl mjölk
1 ägg
¾ socker
Blanda vetemjöl, flingor, socker och bakpulver i en skål. Tillsätt smör och ägg. Blanda till en jämn deg och bred ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Bred ut lingonen ovanpå. Blanda 1 msk socker med kanelen. Strö blandningen över bären.
Blanda cremé fraiche, mjölk, ägg och socker i en skål. Häll blandningen ovanpå pajen.
Grädda på ugnens lägsta fals i 200 grader i ca 30 minuter.
GLUTENFRI lingonlimpa
1 limpa
5 dl filmjölk
5 dl grov glutenfri mjölmix
5 dl fin glutenfri mjölmix
1 tsk salt
1-2 tsk brödkryddor ,anis,fänkål eller kummin
1,5 tsk bikarbontat
1,5 tsk bakpulver
1 dl mörk sirap
0,5 dl lingonsylt + 1/2 dl. hela lingon
5 dl filmjölk
5 dl grov glutenfri mjölmix
5 dl fin glutenfri mjölmix
1 tsk salt
1-2 tsk brödkryddor ,anis,fänkål eller kummin
1,5 tsk bikarbontat
1,5 tsk bakpulver
1 dl mörk sirap
0,5 dl lingonsylt + 1/2 dl. hela lingon
Mär upp filmjölk och sirap i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna, förutom lingonsylten, och rör till en klumpfri smet. Tillsätt lingonsylten och rör om.
Olja en brödform som rymmer 2 liter, strö över mjölmix och häll ner smeten.strö över lite mjölmix
Grädda på falsen längst ner i ugnen i ca 1 timme, 175 grader.Låt svalna förrän du skär i brödet.
Olja en brödform som rymmer 2 liter, strö över mjölmix och häll ner smeten.strö över lite mjölmix
Grädda på falsen längst ner i ugnen i ca 1 timme, 175 grader.Låt svalna förrän du skär i brödet.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar