tisdag 1 september 2015

Lingontider....

                                     LINGON-VACCINIUM VITIS IDAEA

Lingonröda tuvor köra vi förbi...så långt en melodi som min far alltid sjöng, men ojj så mycket gott man kan göra med lingon !


Lingondricka
2 liter lingon
1 liter vatten
3 dl strösocke per liter vätska
Tillagning
1. Koka lingon och vatten ca 5 min, skumma av några gånger under tiden.
2. Mosa bären lätt med en slev. Häll upp bärmassan i en silställning och låt självrinna ca 20 min.
3. Mät upp socker beroende på mängd vätska och häll i kastrullen. Häll tillbaka vätskan. Koka ca 5 min, skumma väl.
4. Häll upp på väl rengjorda och helst kokta flaskor. Förvara svalt.
Släng inte bort lingonen efter av­koket, blanda med några deciliter socker så får du  en lingonsylt på köpet ! förvara den i kylen och använd den innom 1 månad , eller frys den .

LINGONGOTT
2dl mosade/krossade lingon/ lingonsylt 
2dl vispad grädde
2dl naturellyoghurt 2dl havregryn
2dl socker (ca.1/2 dl. ifall man använder sylt)
lite vaniljsocker

Blanda ihop och låt stå kallt en stund före man serverar.
Bra som mellanmål och efterrätt som ungdomarna själv kan fixa till !
Lingonpaj till kafferepet
LINGONPAJ MED KANEL
2 dl vetemjöl
1 dl havreflingor
½ dl socker
1 tsk bakpulver
100 smält smör
1 ägg
Fyllning:
200 g lingon (4 dl)
1 msk socker
ca ½ tsk kanel
1 burk cremé fraiche
½ dl mjölk
1 ägg
¾ socker
Blanda vetemjöl, flingor, socker och bakpulver i en skål. Tillsätt smör och ägg. Blanda till en jämn deg och bred ut i en pajform, ca 24 cm i diameter.
Bred ut lingonen ovanpå. Blanda 1 msk socker med kanelen. Strö blandningen över bären.
Blanda cremé fraiche, mjölk, ägg och socker i en skål. Häll blandningen ovanpå pajen.
Grädda på ugnens lägsta fals i 200 grader i ca 30 minuter.

GLUTENFRI lingonlimpa
1 limpa
5 dl filmjölk
5 dl grov glutenfri mjölmix
5 dl fin glutenfri  mjölmix
1 tsk salt
1-2 tsk brödkryddor ,anis,fänkål eller kummin
1,5 tsk bikarbontat
1,5 tsk bakpulver
1 dl mörk sirap
0,5 dl lingonsylt + 1/2 dl. hela lingon
Mär upp filmjölk och sirap i en bunke. Rör ner resten av ingredienserna, förutom lingonsylten, och rör till en klumpfri smet. Tillsätt lingonsylten och rör om.
Olja en brödform som rymmer 2 liter, strö över mjölmix och häll ner smeten.strö över lite mjölmix
Grädda på falsen längst ner i ugnen i ca 1 timme, 175 grader.Låt svalna förrän du skär i brödet.



Inga kommentarer: